Składniki: - 100 g masła, - 500 g mąki, - 50 g świeżych drożdży, - 6 żółtek jaj M, - 300 ml mleka, - 2 łyżeczki cukru waniliowego, - 100 g cukru, - 1 garść suszonej żurawiny, - 2 łyżki skórki pomarańczowej, - 2 łyżki oliwy z oliwek. Wierzch babki smarujemy roztrzepanym jajkiem (odlałam sobie przy rozdzielaniu jajek 2 łyżeczki białek i 2 łyżeczki żółtek, ale możemy wziąć nowe jajko ). Dlatego dobrze jest podgrzać lekko mleko, mąkę włożyć na 30 stopni na piekarnika, jajka wcześniej wyciągnąć z lodówki. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wkładamy do rondelka drożdże +1 łyżka ciepłego mleka + 1 łyżka cukru - rozcieramy. Dodajemy 1 łyżkę mąki i odstawiamy rondelek w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Na końcu dodajemy żurawinę obtoczoną w mące, skórkę pomarańczową i oliwę. Przygotowanie: Sekretem babki drożdżowej jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.