Mielonka czosnkowa z szynkowara

Anna
Śniadania
07.03.2016 15:30
Mielonka czosnkowa z szynkowara

Składniki: - 0.60 dag udźca z indyka - 0.30 dag piersi z kurczaka - 2 łyżeczki przyprawy Rozkoszna firmy Tradismak - pół główki czosnku - trochę soli,biały pieprz - 2 łyżeczki żelatyny Umyte,osuszone mięsko zmielić w maszynce,dodać sól,pieprz,przyprawę Rozkoszna,przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie wymieszać,wstawić do lodówki,najlepiej na noc by mięso przeszło przyprawami. Układamy na dno ściereczkę,wkładamy szynkowar i gotujemy pod przykryciem ok 60 min,w temperaturze 85-90st .Temperatura wewnątrz praski ma osiągnąć 71 st,dlatego potrzebny jest termometr,który znajduje się w zestawie. Po upływie tego czasu szynkowar wyjmujemy z wody( nie otwieramy) zalewamy zimną wodą...gdy praska będzie już chłodna wstawiamy do lodówki,najlepiej na noc. Rano otwieramy...najlepiej na 30 sekund wstawić do gorącej wody,następnie odwrócić do góry i mielonka z łatwością sama się wysuwa. Wyciągamy z lodówki,dodajemy żelatynę,wlewamy trochę przegotowanej wody i ponownie mieszamy,aż mięsko zrobi się kleiste. Mięsko wyszło smaczne,mocno czosnkowe więc takie jakie uwielbiamy,do tego sporo galaretki i co najważniejsze wiemy co jemy...mniam.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/03/mielonka-czosnkowa-z-szynkowara.html

Niespełnione zdolności kulinarne

Anna