Mini mazurki marcepanowo-morelowe

Agata
Wielkanoc
07.03.2016 15:38
Mini mazurki marcepanowo-morelowe

SKŁADNIKI (5-10 mini mazurków o średnicy 8 cm lub 1 duży z formy 20-25 cm): KRUCHY SPÓD: - 1/2 szklanka mąki jaglanej (75 g) * - 1/2 szklanka mąki z ciecierzycy lub gryczanej (75 g) * - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej * - 50 g oleju kokosowego (1/5 szklanki rozpuszczonego) - 2 łyżki ksylitolu (najlepiej zmielić go na puder, przed dodaniem) - mała szczypta różowej soli himalajskiej - mała szczypta kurkumy (opcjonalnie, dla koloru) - 3 łyżki zimnej wody WARSTWA MIGDAŁOWA (MARCEPANOWA): - 1 szklanka mąki migdałowej 100 g - 2-3 łyżki amaretto (lub odrobina ekstraktu migdałowego) - 4 łyżki ksylitolu (najlepiej zmielić go na puder przed dodaniem) - odrobina wanilii (opcjonalnie) WARSTWA MORELOWA: - 0,5-1 szklanki musu morelowego POSYPKA / DEKORACJA: - posiekane, solone pistacje - migdały w surowej czekoladzie - kolorowa posypka - migdały w płatkach PRZYGOTOWANIE: Its a lovely dessert, which you can enjoy all year long INGREDIENTS (5-10 mini cakes or 1 large cake): CRUST: - 1/2 C millet flour (75 g) * - 1/2 C chickpea or buckwheat flour (75 g) * - 1 tbsp potato starch * - 50 g coconut oil (1/5 C dissolved) - 2 tbsp xylitol (its best to grind it into powder before adding to the rest) - small pinch of pink himalayan salt - small pinch of turmeric (optional for a nice colour) - 3 tbsp cold water MARZIPAN LAYER: - 1 C almond flour 100g - 2-3 tbsp amaretto liquer (or 1 tsp of almond extract) - 4 tbsp xylitol (its best to grind it into powder before adding to the rest) - pinch of vanilla (optional) APRICOT LAYER: - 0.5-1 C apricot mousse TOPPINGS / DECORATION: - salted pistachios, chopped - almonds covered in raw chocolate - sprinkles - almond flakes * those flours can be easily replaced with more traditional flour like spelt flour for. ex. PREPARATION: To sama kwintesencja smaku tych pysznych owoców i aż się człowiek zastanawia jedząc go, czy aby na pewno go dodać do ciasta, czy może jednak wyjeść od razu cały ze słoika ;) Morele zaprowadziły mnie dalej w doborze pozostałych składników do deseru i wybór padł na marcepan, który super mi się z nimi komponuje i który jest przecież tak bardzo wielkanocny :) Mazurki są słodkie, choć słodzone są tylko odrobiną ksylitolu, do tego w tej wersji, nie zawierają glutenu, bo kruche ciasto mi bardziej smakuje, przygotowane z bezglutenowych mąk, zrobionych z ziaren i kasz, które bardzo lubię i które jadam na co dzień. Co wyróżnia te musy, to specjalny proces ich produkcji: 100 g produktu powstaje z 300-450 g świeżych owoców (w zależności od gatunku) w procesie trwającym około 18-20 godzin, przy zastosowaniu wyłącznie naturalnych metod, bez jakichkolwiek dodatków. I jeśli sam lubisz lub ktoś Tobie bliski lubi gorzkie czekolady to polecam ich bloki czekoladowe z owocami i orzechy w czekoladzie, a jeśli stawiasz na bardziej słodkie łakocie, to sięgnij po ich suszone owoce pokryte gorzką czekoladą. Do tego kolorowa dekoracja i kontrastujące nieco w smaku dodatki, takie jak solone pistacje i dość wytrawne w smaku migdały w surowej, gorzkiej czekoladzie. Te ostatnie są częścią serii słodyczy, którą osobiście uwielbiam i które są też super opcją na zajączka, gdy chcemy podarować komuś coś co nie jest tylko słodką przyjemnością, ale też wartościową przekąską. To bardzo fajny, prosty i efektowny deser i jak dla mnie mógłby królować na stołach cały rok, choć może dlatego, że przyrządzany jest głównie na Wielkanoc, to smakuje i wygląda tak wyjątkowo... W razie potrzeby, jeśli masa jest za sucha dodajemy po 1 dodatkowej łyżce wody i miksujemy, aż masa dobrze się połączy. Mus ten ma lekko kremową konsystencję i bardzo intensywny smak moreli, do tego jest bardzo słodki, choć nie ma w nim cukru. Rozpuszczamy olej kokosowy w rondelku (podgrzewamy go na bardzo malutkim ogniu i dosłownie przez minutę, bo szybko się rozpuszcza). Czuć w nich mocno marcepan i morele, których słodycz, cudownie przełamują solone pistacje i migdały w gorzkiej czekoladzie. do tego zrobienie go w poniższej wersji, zajmuje jakieś 20 sekund, bo wystarczy jedynie odmierzyć mąkę migdałową, ksylitol i likier amaretto i zmiksować razem przez 3 sekundy. Podoba mi się mniejsza wersja, bo łatwo jest ją zaserwować wszystkim na talerzu, bez konieczności krojenia, a do tego każdy można udekorować inaczej :) Następnie, nakłuwamy je widelcem na spodach i pieczemy 20 minut w 180 °C. Im cieńsza warstwa, tym więcej sztuk nam wyjdzie, ale za cienka też nie może być, aby nam się nie rozpadły po upieczeniu. Jestem wielką miłośniczką gorzkiej czekolady, a te słodycze są jednymi z moich ulubionych na rynku. Słodkie kruche ciasto, miękki aromatyczny środek i chrupiący kontrastujący wierzch, tworzą pyszny i wyjątkowy deser, który polecam nie tylko na Święta. W międzyczasie miksujemy składniki na marcepan i przygotowujemy resztę składników. W swojej ofercie mają także mus gruszkowy, jabłkowy, brzoskwiniowy, jeżynowy, mango, truskawkowy i z czarnej porzeczki. To czekolady i bakalie z dodatkiem surowej czekolady, zrobionej z nieprażonych ziaren kakaowca. Na cieście kruchym, biszkoptowym, ze słodką masą lub marmoladą i dekoracją, która zachęca aby popuścić nieco wodze fantazji. Same spody najlepiej jest jednak wypełnić chwilę przed podaniem ciasta, bo takie świeżo zrobione mazurki prezentują się najładniej. Wsypujemy je do pojemnika blendera z ostrzem w kształcie litery S. Albo rozwałkować na kilka mm, podzielić na płaty i wyłożyć nimi foremki. Na żadnym etapie kremy nie są gotowane dzięki temu zachowują swój naturalny surowy smak. Ale można je też oczywiście wykonać z mąki orkiszowej i dosłodzić cukrem brązowym. Vegan almond-apricot tarts/easter cakes (gluten-free) Nadchodzi Wielkanoc, a wraz z nią czas mazurków. Można to zrobić dzień wcześniej, jeśli chcemy zaoszczędzić sobie trochę czasu w dniu konsumpcji.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/03/weganskie-mini-mazurki-marcepanowo.html