Ciasto: 2 szkl mąki pszennej Luksusowej Młynomag 1,5 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki margaryny łyżka smalcu ewentualnie łyżka śmietany Masa: 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1/2 szkl mleka pół kostki masła cukier puder do posypania nutella Ciasto: Pamiętam je z dzieciństwa, moja mama miała formę ale niestety gdzieś się zapodziała :( Na szczęście sąsiadka pożyczyła mi swoją starą wysłużoną formę do robienia tych pysznych ciasteczek. Roboty przy nich jest trochę bo samo wypiekanie zajmuje trochę czasu, później trzeba bawić się w wycinanie ciasta, które wypłynęło podczas pieczenia. Ja moje orzeszki nadziałam masą orzechową a część pół na pół z nutellą bo tak zażyczyła sobie córcia :) Kuleczki ciasta wkładać w otworki, zamknąć formę i piec na złotobrązowy kolor z obu stron po kilka minut. Część orzeszków napełniałam w połowie nutellą, w połowie masa orzechową. Długość pieczenia ciastek zależy od Waszej formy jak i od wielkości ognia na palniku. Od ciasta odrywać niewielkie kuleczki, trochę mniejsze niż wgłębienia w foremce.