Bardzo czekoladowe ciasto z orzechami Składniki: Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru 70g masła 2 łyżki wody 250g grubo poszatkowanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 2 duże jajka 3/4 szklanki poszatkowanych orzechów (użyłam włoskich) Wierzch: 80-100g mlecznej czekolady 100g białej czekolady kolorowy cukier do posypania Ciasto: 1. Do rondelka z grubym dnem przełożyć cukier, masło i dodać 2 łyżki wody. Zdjąć z ognia i dodać 100g poszatkowanej czekolady, mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie do czekoladowej masy dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. W środku jest wilgotne i gęste, a z wierzchu przypiecze się i powstanie chrupiąca skorupka. Obie czekolady osobno roztopić na parze lub w mikrofali i polać nimi wierzch ciasta, robiąc ozdobne esy-floresy. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. 4. Na końcu dodać resztę czekolady, orzechy i wymieszać łyżką. Zrobiłam je z okazji Dnia Ojca, ponieważ mój tato uwielbia czekoladę i zawsze musi być ona gorzka. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut.