Składniki: 1 kg świeżych tusz śledzi pozbawionych głów, 2 duże cebule, 1 litr wody, 1 szklanka octu winnego 10%, szklanka cukru, ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, 1 łyżka musztardy sarepskiej, olej do smażenia, 4 łyżki mąki. Po drugie w dobie wykorzystywania ciągle tych samych pomysłów typu koreczki, kanapki czy bliny przyrządzona galareta wieprzowa będzie nie lada rarytasem (przepis na zimne nóżki: http://www.codogara.pl/3892/galareta-wieprzowa-zimne-nozki-mojego-dziadka/ ) Inną potrawą, która nada się idealnie na imprezę, jest tatar wołowy – oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy świeże mięso i dobrej jakości dodatki. Oto kilka pomysłów na zimne imprezowe przystawki, które warto wykonać – są szybkie, smaczne i niedrogie w przygotowaniu! Jeśli mówimy już o przystawkach rodem z PRL, to koniecznie musimy zwrócić uwagę na śledzie w occie. Składniki: 1 kilogram polędwicy wołowej surowej, 6 żółtek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Zwilżamy ręce oliwą i formujemy mięso na małe porcje i ustawiamy na talerzyku do jajek. W międzyczasie należy zagotować wodę w garnku z octem, cukrem i garścią ziela i pieprzu. W międzyczasie kroimy na drobno cebulę i ogórki. Należy ją bardzo drobno posiekać ostrym nożem (można także zmielić, jednak prawdziwy tatar najlepiej smakuje z siekanego mięsa). Kroimy cebulę w krążki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy marynować śledzie. Na salonach coraz częściej wraca się do tradycyjnych dań. Restauracje serwują świadomie dania znane z czasów PRL-u, proste i smaczne przepisy ceni się coraz bardziej. Tatara podajemy obowiązkowo z żółtkiem jajka na wierzchu. Wybranie zimnych przekąsek na imprezę ma kilka zalet. Następnie każdy z kawałków obtaczamy w mące i smażymy, aż nabiorą złotej barwy.