Składniki na dwie średnie foremki keksówki: - 1 kg łopatki - 50 dag wątróbki drobiowej - 20 dag słoniny - 2 marchewki - 2 cebule - 5 białek - 3 kromki chleba + mleko do namoczenia - 1 szklanka wywaru w którym gotowały się warzywa i mięso - 3/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - sól - pieprz - liść laurowy - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka ziaren pieprzu Na patelni topimy słoninę, skwarki wyławiamy na talerzyk, a na powstałym tłuszczu przesmażamy łopatkę pokrojoną w płaski aż się przyrumieni. Podsmażoną łopatkę przekładamy do rondla, dokładamy pokrojoną w słupki marchew, sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, zalewamy wodą do przykrycia mięsa i gotujemy do miękkości. Mięso, wątróbkę, marchew, skwarki, cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. 2. Na patelni przesmażamy wątróbkę, a następnie odkładamy ją na talerz do wystudzenia. Oglądając ostatnio Kasię Bosacką i jej Wiem co jem, nasłuchałam się o sklepowych pasztetach tyle, że szerokim łukiem będę omijać te wyroby w sklepach.