Składniki: Spód: herbatniki kakaowe mleko do namoczenia masa serowa 500 g mascarpone czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x 140g) 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Herbatniki na chwilę zanurzać w mleku i wykładać nimi dno (moczenie w mleku wymagane jest tylko jeśli sernik ma być spożywany szybko po przygotowaniu, jeśli będzie przechowywany dłużej herbatniki pochłoną wilgoć z masy serowej i same zmiękną). Sernik na zimno z mascarpone i serków homogenizowanych Waniliowy sernik z dodatkiem serka mascarpone. Następnie dodać kolejną część masy i znów zamieszać, dopiero tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałej masy i dokładnie zmiksować. Serek mascarpone, serki waniliowe, cukier i sok z cytryny umieścić w misie miksera. Świetnie łączy się ze wszystkimi owocami, ale sprawdzi się w nim też dodatek startej czekolady, czy galaretki. Wystudzoną żelatynę połączyć z masą serową, najlepiej w kilku etapach, tzn. Wszystko zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać.