Drożdżowe bułeczki z indykiem i pieczarkami

Katarzyna
Przekąski
09.02.2016 8:48
Drożdżowe bułeczki z indykiem i pieczarkami

Porcja na 16 bułeczek Składniki: ciasto 560 g mąki łyżeczka cukru 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 100 g masła farsz 200 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 200 g pokrojonych w kostkę pieczarek sól i pieprz do smaku 1 łyżka śmietany 30 % do zagęszczenia łyżka oliwy do smażenia ser cheddar starty do środka ok 100 g 1 zbełtane jajko do smarowania Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i na połowę ciasta układamy po łyżce farszu, drugą połową przykrywamy farsz z ciastem i wyciskamy kółka szklanką ( tam gdzie jest farsz to środek bułeczki). Dodajemy pieczarki i wszystko doprawiamy, na sam koniec jak farsz się zagęści dodajemy śmietanę ( możecie również dodać łyżkę mąki rozpuszczonej w odrobinie wody, ale to tylko wtedy kiedy chcecie aby farsz był bardzo zwarty. Każdą bułeczkę smarujemy z góry zbełtanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Na patelni smażymy na oliwie cebulę posiekaną w kostkę, dodajemy mięso mielone i wszystko podsmażamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niezlymlynek.blogspot.com/2016/02/drozdzowe-bueczki-z-indykiem-i.html