Rolada makowa

Alicja
Ciasta
03.01.2016 18:25
Rolada makowa

Z racji tego że niedawno były święta, a mak u mnie wszyscy lubią to dzisiaj wersja najczęstsza, a więc makowiec :) Składniki: (trzy duże rolady) 1/2 litra mleka 50 g drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 5 żółtek 100 g masła mąka (ile zabierze ciasto) gotowa masa makowa Przygotowanie: W małej misce lub większym kubeczku przygotuj zaczyn. Kiedy rolady podrosną upiecz je w nagrzanym piekarniku w temp 200C przez ok 20-30 min aż będą rumiane. Ponieważ zmieniając jedynie ilość cukru możemy wykorzystać je zarówno do słodkiej strucli z jabłkami jak i słonej rolady np. z szynką i serem. W tym celu dokładnie wymieszaj podgrzane mleko, drożdże, cukier oraz ok 5-6 łyżek mąki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://doprawionefantazja.blogspot.com/2016/01/makowiec.html