Bezglutenowy chlebek bananowy z czekoladą z mąki jaglanej

Karolina
Ciasta
24.01.2016 20:16
Bezglutenowy chlebek bananowy z czekoladą z mąki jaglanej
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

1 i 1/2 szkl. mąki jaglanej

3 dojrzałe banany

2 jajka zerówki

3 łyżki syropu klonowego

3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub dowolnego oleju roślinnego)

1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich

50 g gorzkiej czekolady

Przepis

Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Banany rozdrobnij w blenderze lub rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj olej kokosowy, syrop klonowy i miksuj przez chwilę do połączenia składników. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj. Na koniec dodaj orzechy włoskie i ponownie wymieszaj masę. Czekoladę rozpuść w rondelku z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Dosłodź do smaku syropem klonowym. Wylej połowę ciasta do keksówki, wyrównaj wierzch i rozprowadź na środku czekoladę. Przykryj pozostałym ciastem. Włóż do piekarnika i piecz 50 min. Jeśli zauważysz, że wierzch za bardzo się rumieni, przykryj ciasto kawałkiem papieru do pieczenia (w moim piekarniku po 15-20 min.). Po wyciągnięciu ciasta pozostaw do wystudzenia na kratce.