- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
1 i 1/2 szkl. mąki jaglanej
3 dojrzałe banany
2 jajka zerówki
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub dowolnego oleju roślinnego)
1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
50 g gorzkiej czekolady
Przepis
Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Banany rozdrobnij w blenderze lub rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj olej kokosowy, syrop klonowy i miksuj przez chwilę do połączenia składników. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj. Na koniec dodaj orzechy włoskie i ponownie wymieszaj masę. Czekoladę rozpuść w rondelku z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Dosłodź do smaku syropem klonowym. Wylej połowę ciasta do keksówki, wyrównaj wierzch i rozprowadź na środku czekoladę. Przykryj pozostałym ciastem. Włóż do piekarnika i piecz 50 min. Jeśli zauważysz, że wierzch za bardzo się rumieni, przykryj ciasto kawałkiem papieru do pieczenia (w moim piekarniku po 15-20 min.). Po wyciągnięciu ciasta pozostaw do wystudzenia na kratce.