Tatar wołowy (befsztyk tatarski) – przepis Składniki: 300g polędwicy wołowej 2 żółtka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sojowego (ewentualnie przyprawy typu maggi) papryka ostra mielona sól czarny pieprz świeżo i grubo mielony 1 cebula 2-3 ogórki konserwowe Wykonanie: Polędwicę oczyścić, opłukać i dobrze osuszyć. Osobiście nie jestem fanką surowego mięsa, ale mój Mąż jak najbardziej (a Teść to już wybitny smakosz), więc co jakiś czas przygotowuję świeżutki tatar wołowy z siekanej polędwicy wołowej. Befsztyk tatarski można podać klasycznie robiąc wgłębienie na wierzchu i kładąc w nim żółtko, a dookoła dodatki lub podać wszystko osobno w małych miseczkach. Należy ją bardzo drobno posiekać ostrym nożem (można także zmielić, jednak prawdziwy tatar najlepiej smakuje z siekanego mięsa). Klasyczny befsztyk wykonujemy ze świeżej, surowej polędwicy wołowej najwyższej jakości (najlepiej ze sprawdzonego źródła). Ręce zwilżyć oliwą i uformować z mięsa tatara (2 porcje).