Czeska zupa czosnkowa – przepis Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych 200 g karkówki wieprzowej 2 pietruszki 1 seler (korzeń i liście) 1 por 2 marchewki 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól pieprz 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka suszonych jarzyn Rafex 1 główka czosnku (najlepszy polski) łyżeczka masła tarty kozi ser (ilość dowolna) – można użyć innego sera wg upodobań chleb lub bagietka – dowolna 1 pęczek natki pietruszki Trochę bałam się tej zupy – jest bardzo prosta do wykonania – to taki bulion z czosnkiem, więc czy to może być dobre? Zostawiamy 1 ząbek, a resztę smażymy 2-3 minuty na małym ogniu uważając, aby nam się nie przypalił. Chleb lub bagietkę kroimy na mniejsze kawałki – kostkę, małe kromeczki itp. Z dodatków – ja preferuję grzanki (też czosnkowe), dobry kozi ser i natkę pietruszki. oliwa Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy około 1,5 l zimnej wody. Na dno naczynia nakładamy trochę tartego sera, zalewamy go zupą czosnkową a wierzch posypujemy grzankami i natką pietruszki. Wcale nie jest ciężka, bo podstawą jest esencjonalny i głęboki w smaku bulion. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pozostawiony ząbek czosnku. Włoszczyznę obieramy, myjemy, również kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na złoty kolor na maśle czosnkowym. Wiem z opinii znajomych, że niektórzy dodają do zupy ziemniaki, wlewają jajko, dodają kminek.