Krem z kukurydzy z chili – przepis Składniki: 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ziemniaki pół papryczki chili 1 łyżka masła szczypta czarnuszki (opcjonalnie) bulion warzywny 1 mały ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru szczypta mielonego chili sól pieprz Wykonanie: Kukurydzę odcedzamy z zalewy. W mojej wersji dodałam trochę masła, ale możecie użyć oleju roślinnego lub oliwy i zupa będzie iście wegańska To ciekawa propozycja na chłodne wieczory, smakiem przypominająca letnie popołudnia nad morzem (i gotowaną kukurydzę na plaży). Tak wpadłam na pomysł by wykonać krem z kukurydzy z chili. Krem z kukurydzy podajemy z posiekaną świeżą papryczką chili i np. czarnuszką. Pikantna a jednocześnie kremowa i aksamitna zupa-krem z kukurydzy. Na łyżce masła podsmażamy kukurydze przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.