Sałatka ziemniaczana – przepis Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 3 ogórki małosolne 5 dużych rzodkiewek szczypiorek z dymką sos: łyżka majonezu + łyżka jogurtu, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku (w wersji wegańskiej używamy np. majonez/jogurt sojowy) Wykonanie: Ziemniaki dokładnie szorujemy i w całości gotujemy razem ze skórką w wodzie z dodatkiem soli. To moja własna interpretacja – czyli to co wychodzi najlepiej – przypadkowe składniki, które tworzą jedną, pyszną całość. Ogórki małosolne kroimy w kotkę, rzodkiewki w plasterki. Majonez z jogurtem mieszamy, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Super sprawdza się jako sałatka na imprezę np. na grilla. Sałatka ziemniaczana to taki fajny kontrast chrupkich nowalijek i delikatnie aksamitnych ziemniaków. Podajemy jako dodatek np. do dań grillowych lub jako samodzielne danie. Oczywiście możemy ziemniaki obrać – ale nie musimy. Szczypiorek razem z dymką drobno kroimy.