Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki 1/4 korzenia selera (niedużego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g soczewicy czerwonej 1,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w plasterki, seler kroimy w kostkę. Marchew z kolei jest źródłem wielu witamin, w tym bardzo ważnej witaminy A oraz witamin z grupy B, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje trawienie. Cebulę, czosnek, marchew i seler podsmażamy w dużym rondlu na łyżce masła. Naukowcy z Olsztyna znaleźli w niej również taniny - zawiązki mogące chronić organizm przed nowotworami. Krem podałam na kolację z prażonymi płatkami migdałów. Zupę miksujemy na krem, w razie konieczności rozrzedzamy wrzątkiem. Dzisiaj u mnie soczewica i marchew w postaci pysznego kremu. Można go jednak podać na obiad ze świeżym pieczywem lub grzankami.