Kotlety z ciecierzycy

Ewelina
Obiad
20.01.2016 20:53
Kotlety z ciecierzycy

SKŁADNIKI : - 20 dkg ciecierzycy - 1 duża cebula - 1 jajko - 3 ząbki czosnku - 1 płaska łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonego kminu - 1 łyżeczka mielonej kolędry - pęczek natki pietruszki, poszatkowanej - pół pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego - sól, pieprz do smaku - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta sodki - 3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia ciasta - 2 łyżki mąki kukurydzianej - olej do głębokiego smażenia PRZYGOTOWANIE : Ciecierzycę zalewamy woda i odkładamy na kilka godzin do napęcznienia. Odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa łącznie z cebulą i czosnkiem ( lepiej jest ja zmielić blenderem, masa będzie bardziej gładsza i lepiej się będzie formować ). Do zmielonej ciecierzycy dodajemy zioła, przyprawy, jajko, sok z cytryny, szczyptę sodki oraz bułkę tartą i mąkę. Uwagi ; falafel może być przygotowany z namoczonych ziaren ciecierzycy albo suszonego bobu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mariola1975.blogspot.com/2015/12/falafel-kotlety-z-ciecierzycy.html