SKŁADNIKI : - 200 ml ciepłego mleka - 1/2 kg mąki pszennej Szymanowskiej - 40 g drożdży - 4 łyżki cukru - 1 cukier waniliowy - 50 g roztopionego masła - 1 łyżka octu - 2 jajka - olej Polski do smażenia pączków POLEWA : - 50 g czekolady mlecznej - 1 łyżeczka masła - posypki dekoracyjne Czekoladę łamiemy na kawałki, podgrzewamy z masłem w mikrofalówce aż się rozpuści, mieszamy. Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony. Większą foremką wykrawamy serduszka a mniejszą foremką wycinamy w środku mniejsze serduszka.