CHLEBKI PITA Z SAŁATKĄ GYROS

Justyna
Przekąski
19.01.2016 16:59
CHLEBKI PITA Z SAŁATKĄ GYROS

Składniki (na 6 chlebków): 3 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (może być również tortowa) 25 g drożdży świeżych 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli łyżeczka cukru Sałatka: pół niewielkiej kapusty pekińskiej pojedyncza pierś z kurczaka pomidor kilka rzodkiewek garść oliwek przyprawa kebab-gyros sól, pieprz łyżka ketchupu 2 łyżki majonezu Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 10 min. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą kabab-gyros i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Chlebki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Z każdej formujemy kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy ok 13 cm. Przepis na chlebki pita wypełnione sałatką z kapusty pekińskiej i kurczaka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://e-przepisykulinarne.pl/2016/01/chlebki-pita-z-salatka-gyros/