Tarta ze szpinakiem 09:37 Unknown 0 Komentarze Składniki: * 200 g mąki pszennej * 50 g mąki żytniej ° C GOTOWE :) ............................................................................................................................................................. * 1 żółtko* 50 ml wody* 100 - 125 g masła* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia* szczypta soli, pieprz* 250 g szpinaku (w moim przypadku był to szpinak mrożony)* cebula* 1 garść suszonej żurawiny* 3 - 4 suszone pomidory* 2 ząbki czosnku* przyprawy: bazylia z suszonymi pomidorami, oregano, papryka słodka* 2 - 3 łyżki jogurtu typu greckiego* ser żółty (do posypania)* pestki dyni (opcjonalnie)CIASTO:1. Ja na pewno za niedługo będę testować ją na słodko i wtedy ocenię, którą wersję tarty bardziej lubię. 13. Na podpieczone ciasto wylewamy farsz i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut. Według mnie tarta jest dobrym przykładem ciasta, które można podawać za równo na słono, jak i słodko. 7. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 190piekarnika (bez termoobiegu) na 20 - 25 minut. 5. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Uważam, że sprawdzi się jako obiad, czy kolacja na ciepło. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni. 2. Dodajemy żółtko,wodę oraz proszek do pieczenia.