Placki ziemniaczane z pastrami

Agata
Obiad
19.01.2016 10:54
Placki ziemniaczane z pastrami

Placki ziemniaczane z pastrami 40 minut Składniki Placki: 500 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/4 łyżeczka soli olej do smażenia Farsz: 1 duża cebula 6 pieczarek 4 grube plastry pastrami pastrami masło klarowane do smażenia gęsta śmietana posiekana natka pietruszki opcjonalnie sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Napisałam w czasie przeszłym, bo od momentu kiedy na mojej drodze stanął p. Paweł z Pastrami Deli okazało się w jak dużym byłam błędzie. Zapraszam więc na kilka słów o pastrami i o tym Pastrami (pastrima, pastrama, pastrome) oznaczało sposób przechowywania i konserwowania mięsa, zanim w naszych kuchniach pojawiły się lodówki. Dziś w takim razie zapraszam Was na pyszne chrupiące placki ziemniaczane podane z aromatycznym pastrami na ciepło. Mięso możemy naparować w parowarze lub po prostu w garnku z wkładką do gotowania na parze. Pastrami podawane jest głównie w kanapkach, ja postanowiłam troszkę odejść od tego trendu i połączyć amerykańskie pastrami z kuchnią polską. Na gorący olej wykładamy po jednej łyżce ciasta na jeden placek, wyrównujemy i smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Z taką pasją i radością opowiadał o pastrami i o tym jak udało mu się odtworzyć jego legendarny smak, że postanowiłam skonfrontować teorię z praktyką :-). Pomysł na stworzenie polskiego pastrami powstał w głowach właścicieli Pastrami Deli po powrocie ze Stanów Zjednoczonych. Pastrami smakuje wspaniale zarówno na zimno jak i na ciepło, ale nasi producenci szczególnie polecają podawanie parowanego mięsa. To właśnie w Stanach pastrami jest wytwarzane w największych ilościach. Mięso pokrojone w plastry układamy na folii aluminiowej i parujemy przez 3-3,5 godziny, do momentu, aż mięso będzie galaretowate. Pomysł się spodobał i smak pastrami tak przypadł konsumentom do gustu, że rzeźnik przekształcił rzeźnię w restaurację. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, lekko przesmażamy, dodajemy pastrami i smażymy 2-3 minuty. Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych z falą żydowskiej imigracji w drugiej połowie XIX wieku. Po tym czasie nie pozostaje nam nic innego, jak przygotować pyszną i aromatyczną kanapkę z doskonałym lekko pikantnym New York pastrami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/01/placki-ziemniaczane-z-pastrami.html