Błonnik 2,2 g Cukry 2,3 g Białko 2,2 g Kwas askorbinowy 4 mg Wapń 6 mg Żelazo 1,7 mg Witamina D 8 IU Witamina B6 0,1 mg Magnez 12 mg Fosfor 130 mg W większości przypadków jemy pieczarki po obróbce cieplnej, choć są i zwolennicy jedzenia pieczarek na surowo. Najprostszy sos pieczarkowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g pieczarek 300 ml śmietany 18% 1 duża cebula natka pietruszki masło klarowane do smażenia sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą, z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊. Wartość energetyczna (kcal) 28 Tłuszcz 0,5 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,2 g Sód 2 mg Potas 356 mg Węglowodany 5 g Parę słów o pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych i cenione są tylko za swoje walory smakowe. Pieczarki są uprawiane w pieczarkarnich - co ciekawe, Polska należy do grupy największych producentów tych grzybów na świecie. Pieczarki mają sporo prozdrowotnych właściwości, między innymi: utrudniają rozwój komórek nowotworowych -l iczne badania wskazują, że lektyny z pieczarek mogą być istotnym składnikiem leczenia wielu nowotworów. stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych i cenione są tylko za swoje walory smakowe. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Dziś na blogu w roli głównej piękna, okrąglutka i bielutka pani pieczarka ! Śmietanę wylewamy na patelnię, mieszamy i dusimy pieczarki pod przykryciem przez 10 minut. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów.