Chrust lany

Małgorzata
Desery
14.01.2016 16:04
Chrust lany
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Składniki:

3 duże jajka

16 g cukru waniliowego

220 g mąki

150 ml mleka

20 ml wódki

szczypta soli

Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder

Przepis

W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Do miski wbijamy żółtka, białka pozostawiamy w drugiej misce. Do żółtek dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką *. Małym strumieniem wyciskamy na rozgrzany olej, tworząc dowolne wzorki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Chrusty wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Moje rady:

Jeśli nie posiadacie rękawa cukierniczego można użyć:

– klasycznego lejka, który z pewnością jest w każdej kuchni

– grubej torebki foliowej. Odcinamy wtedy jeden róg i gotowe

– wyciskanej butelki po gotowym sosie np. grillowym, ketchupie czy musztardzie. Należy pamiętać, aby taką butelkę przed użyciem dobrze umyć i wyparzyć

* użyłam tylko Wilton nr 12