- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Składniki:
3 duże jajka
16 g cukru waniliowego
220 g mąki
150 ml mleka
20 ml wódki
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder
Przepis
W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Do miski wbijamy żółtka, białka pozostawiamy w drugiej misce. Do żółtek dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką *. Małym strumieniem wyciskamy na rozgrzany olej, tworząc dowolne wzorki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Chrusty wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Moje rady:
Jeśli nie posiadacie rękawa cukierniczego można użyć:
– klasycznego lejka, który z pewnością jest w każdej kuchni
– grubej torebki foliowej. Odcinamy wtedy jeden róg i gotowe
– wyciskanej butelki po gotowym sosie np. grillowym, ketchupie czy musztardzie. Należy pamiętać, aby taką butelkę przed użyciem dobrze umyć i wyparzyć
* użyłam tylko Wilton nr 12