Razowa szarlotka z bitą śmietaną

Aga
Ciasta
14.01.2016 11:21
Razowa szarlotka z bitą śmietaną

Dodatkowo: - 11/2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych, użyłam odmiany bojken) - 1/2 szklanki brązowego cukru - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta kardamonu - sok z 1/2 cytryny - 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej - opakowanie śmietany 30% (330 ml) - 2 łyżeczki żelatyny - gorzka czekolada do dekoracji Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z cukrem. Ciasto: - 1/3 kostki masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ok 1 szklanki mąki - 1 jajo - 2 łyżki jogurtu naturalnego - szczypta soli Dość tych wywodów, zapraszam na szarlotkę, trochę ją odchudziłam, ale nie mogłam się oprzeć i zrobiłam piankę z bitej śmietany. Dla tych co na redukcji, proponuję zrobić bez śmietany, też pysznie będzie, a wszystkim innym polecam bo jest genialna. Z jabłek odciskamy sok, mieszamy z cynamonem, kardamonem, sokiem z cytryny. Gdy szarlotka ostygnie ubijamy śmietanę (można dodatkowo dodać do niej cukier puder, dla mnie śmietanka jest wystarczająco słodka) i dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/01/szarlotka-z-bita-smietana.html