Pączki tradycyjne mojej babci

Karolina
Ciasta
13.01.2016 15:14
Pączki tradycyjne mojej babci

Składniki: (35-40 sztuk) - 1 kg mąki - 2 szklanki mleka - 6 żółtek - 1 jajko - 1 cukier waniliowy - 10 dag drożdży - zapach rumowy - 1/2 szklanki cukru - 125 g masła lub 7 łyżek oliwy - 1 łyżka spirytusu - marmolada twarda - tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) Ja robię to babcinym sposobem: - biorę kawałek ciasta rozpłaszczam na ręce, - nakładam trochę marmolady (około łyżeczki) - sklejam brzegi, żeby dobrze się skleiły - formuję kulkę - odkładam na stolnicę wysypaną mąką na 15 minut do wyrośnięcia Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce ( babciny sposób pod pierzynę) do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano z obu stron.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://talerzprzyjemnosci.blogspot.com/2016/01/paczki-tradycyjne-mojej-babci.html