Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na 16 sztuk Składniki: 415 g mąki pszennej (dodałam odrobinę więcej) 15 g świeżych drożdży 180 ml letniego mleka 35 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej domowej esencji waniliowej 5 łyżeczek mleka kolorowa posypka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wykładamy je na omączony blat, wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wykrawamy donaty. Zimne ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.