Krówkowe wafle

Agata
Ciasta
08.01.2016 15:06
Krówkowe wafle

Puszkę z mlekiem otwieramy całkowicie, na desce lub blacie kładziemy pierwszy wafel, smarujemy go masą przy pomocy szerokiego noża. Dzisiaj najprostszy przepis na słodkie andruty, czyli wafle przekładane masą, w tym przypadku krówkową. Oczywiście do wafli możemy użyć gotową masę krówkową, ale mnie zdecydowanie bardziej smakuje ta robiona w domu. Masa krówkowa powinna być lekko ciepła, wtedy będzie się dobrze rozprowadzała po waflach. Po prostu jest to gotowane w zamkniętej puszce skondensowane słodzone mleko. Smarujemy poszczególne wafle, układając jeden na drugim, aż do wyczerpania się masy krówkowej. Gotujemy je około 2 godzin, a po przestudzeniu mamy pyszną słodką krówkową masę. Choć szczerze powiedziawszy, to nie do końca jest to masa krówkowa, ani też kajmakowa...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/krowkowe-wafle.html