Maczanka śliwkowa ( duszony karczek macerowany )

Agnieszka
Obiad
08.01.2016 12:36
Maczanka śliwkowa ( duszony karczek macerowany )
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 180 min

Składniki

Na około 1 kilogram karczku

- 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu i soli

- 1 płaska łyżka mielonego pieprzu

- 3 ząbki czosnku

- 0,5 szklanki słodkiego octu śliwkowego ( jeżeli macie taki spod tzw. śliwek w occie, warto go wykorzystać )

- 6-8 suszonych śliwek węgierek ( nie wędzonych )

- ok. 250-300 ml rosołu drobiowego( może być z kostki )

- 2 średnie cebule

- 2 kulki ziela angielskiego

- olej do podsmażenia

Przepis

Mięso pokroić w sporą kostkę ( 3 x 3 cm ). Przełożyć do miseczki. Czosnek zgnieść płaską stroną nożna a następnie przesiekać. Dodać do mięsa wraz z solą, pieprzem i rozmarynem. Marynować w chłodnym miejscu około 2h. Następnie na patelni rozgrzać mocno olej, podsmażać partiami do zezłocenia. Przekładać do rondla. Na tłuszczu po smażeniu poddusić cebulę pokrojoną w piórka. Zalać patelnię połową szklanki rosołu aby zebrać z niej wszystkie smaki. Przelać do mięsa. Do rondla dodać ziele angielskie i śliwki. Uzupełnić płynem aby mięso było ledwie przykryte. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu w razie potrzeby uzupełniając płyn.