- Czas gotowania: 90 min
- Czas przygotowania: 180 min
Składniki
Na około 1 kilogram karczku
- 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu i soli
- 1 płaska łyżka mielonego pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki słodkiego octu śliwkowego ( jeżeli macie taki spod tzw. śliwek w occie, warto go wykorzystać )
- 6-8 suszonych śliwek węgierek ( nie wędzonych )
- ok. 250-300 ml rosołu drobiowego( może być z kostki )
- 2 średnie cebule
- 2 kulki ziela angielskiego
- olej do podsmażenia
Przepis
Mięso pokroić w sporą kostkę ( 3 x 3 cm ). Przełożyć do miseczki. Czosnek zgnieść płaską stroną nożna a następnie przesiekać. Dodać do mięsa wraz z solą, pieprzem i rozmarynem. Marynować w chłodnym miejscu około 2h. Następnie na patelni rozgrzać mocno olej, podsmażać partiami do zezłocenia. Przekładać do rondla. Na tłuszczu po smażeniu poddusić cebulę pokrojoną w piórka. Zalać patelnię połową szklanki rosołu aby zebrać z niej wszystkie smaki. Przelać do mięsa. Do rondla dodać ziele angielskie i śliwki. Uzupełnić płynem aby mięso było ledwie przykryte. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu w razie potrzeby uzupełniając płyn.