Przejrzałe banany wykorzystajcie do chlebka bananowego, nie wyrzucajcie pod żadnym pozorem skórek z cytrusów, świetnie nadają się np. do gremolaty czy jako dodatek do dań włoskich nie tylko tych z makaronami czy owocami morza. Niektóre z nich można zamrozić, podzielić na porcje, w woreczkach i wyjąć, gdy tylko mamy ochotę na zdrowy i pożywny koktajl! Ostatnio trwa tygodniowa promocja na cytrusy w jednym z popularnych marketów, mają naprawdę smaczne i słodkie pomarańcze i pyszne cytryny. Idealne do koktajli, sałatek, świetnie smakują w zachwycają nie tylko swoim wyglądem. Latem zaś można zmiksować pyszne sorbety, które są o wiele lepsze w smaku, konsystencji i wyglądzie od tych sklepowych, pełnych niezdrowych dodatków. Zdrowe, pełne witamin i coraz częściej dostępne w Polsce sprawiają, że z czystej ciekawości kupujemy egzotyczne owoce.