Gęste, rozgrzewające chili z fasolą i soczewicą

Agata
Fit
06.01.2016 9:41
Gęste, rozgrzewające chili z fasolą i soczewicą

☺ SKŁADNIKI (4-6 porcji): - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 pora - 1 świeża papryczka pepperoni - 1 łyżka oleju - 1 łyżka ziaren kuminu - 1 łyżka mielonej kolendry - 1 łyżka wędzonej papryki - 1 łyżka suszonego oregano - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki cayenne - 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub 1 łyżka sosu sojowego - 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 3/4 szklanki zielonej soczewicy (125 g), nieugotowanej - 3/4 szklanki czerwonej soczewicy (125 g), nieugotowanej - 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (200 g) - 1 szklanka ugotowanej czarnej lub białej fasoli (200 g) - 3 szklanki bulionu warzywnego (750 ml) - 1 słoik domowej passaty lub 1 karton krojonych pomidorów (400 g) DODATKI (opcjonalnie): - 1 miękkie, dojrzałe awokado - 1 mały kubeczek naturalnego jogurtu sojowego (125 ml) - starty wegański ser - świeża kolendra - odrobina soku z limonki - gorący ryż lub kasza PRZYGOTOWANIE: ☺ INGREDIENTS (4-6 servings): - 1 onion - 2 cloves of garlic - 1/2 leek - 1 fresh pepperoni pepper - 1 tbsp oil - 1 tbsp cumin seeds - 1 tbsp ground coriander - 1 tbsp smoked paprika - 1 tbsp dried oregano - 1/2 tsp cinnamon - 1/3 tsp ground nutmeg - 1/2 tsp cayenne - 1/2 tsp pink himalayan salt or 1 tbsp soy sauce - 1/4 tsp ground black pepper - 3/4 C uncooked green lentils (125 g) - 3/4 C uncooked red lentils (125 g) - 1 C cooked red beans (200g) - 1 C ADDITIONAL INGREDIENTS (optional): - 1 soft, ripe avocado - 1 smal pot of natural soy yoghurt (125 ml) - grated vegan cheese - fresh coriander - a little bit of lime juice PREPARATION: Chop the onion, pepperoni pepper, leek and press the garlic (if you like spicy food, chop and use the whole pepper, along with seeds). cooked black or white beans (200 g) - 3 C vegetable broth (750 ml) - 1 jar of homemade passata or 1 carton of chopped tomatoes (400 g) After this time we put all the spices and fry over low heat for 2 minutes. Then add the broth, lentils, tomatoes, beans, stir and bring to a boil. Cook over medium heat for 40 minutes, stirring every 10-15 minutes and, if necessary, adding an extra cup of water or broth. Adjust the amount of salt and add more cayenne if you like it more spicy. Ugotowałam, zjadłam i od razu zapisałam na liście przepisów, z którymi chcę się podzielić i zapisać na blogu, z przeznaczeniem na wybitne mrozy, czyli teraz ☺ Danie jest pyszne, odpowiednio pikantne i przyprawione. Dlatego, gdy temperatury na zewnątrz spadają, złap za strączki, rozgrzewające przyprawy i podkręć je w kuchni, gotując wielki gar chili, które starczy Ci na kilka dni. Gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut, mieszając co 10-15 minut i w razie potrzeby, dodając dodatkową szklankę wody lub bulionu. Siekamy cebulę, papryczkę pepperoni oraz pora, wyciskamy czosnek (jeśli lubimy ostre jedzenie, papryczkę siekamy razem z pestkami). Grzejemy olej w garnku i wrzucamy posiekaną cebulę, papryczkę, pora oraz czosnek, smażymy 5 minut. We heat the oil in a pot and throw the chopped onion, chilli, leek and garlic, fry for 5 minutes. Serve hot with your favorite additional ingredients. Store in the fridge, and consume within 5 days. Store in the fridge, and consume within 5 days. Przechowujemy w lodówce i spożywamy w ciągu 5 dni. Przechowujemy w lodówce i spożywamy w ciągu 5 dni. Na koniec dosalamy jeśli trzeba i dodajemy więcej cayenne, jeśli lubimy bardziej ostre. Po tym czasie wrzucamy przyprawy i podsmażamy wszystko na małym ogniu przez 2 minuty. Do tego jest pełen białka i błonnika i wpływa pozytywnie na nasz układ pokarmowy oraz ogólną kondycję. Brrr.... Jakiś czas temu, przeglądając nigdy nie zawodzącą stronę Jamiego Olivera ;) natknęłam się na ten przepis. , moja kuchnia zamienia się w fabrykę produkującą wielkie gary rozgrzewających potrawek, chili i curry. The consistency is ideally thick, thanks to the addition of red lentils. Its a fantastically warming meal, full of protein and fiber.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/01/geste-i-rozgrzewajace-weganskie-chili-z.html