Kaczka nadziewana kaszą gryczaną

Alicja
Obiad
03.01.2016 18:23
Kaczka nadziewana kaszą gryczaną

Nasza dzisiejsza propozycja to kaczka faszerowana kaszą gryczaną, dzięki której mamy gotowy obiad z jednego naczynia :) Składniki: - 1 kaczka - ok. 150 g kaszy gryczanej - 2 cebule - 2 plastry boczku - 1-2 łyżki oleju - 2 łyżeczki majeranku - ok. 1 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Kaczkę oczyść, dobrze wypłucz i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz pod przykryciem przez około 2 godziny (w zależności od wagi kaczki- ile waży taki powinien być czas pieczenia). Dania z kaczki są zalecane dla osób z obniżoną odpornością, gdyż jej mięso zawiera dużo białka, żelaza oraz witaminy (A, B, E). Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie w stosunku 1 część kaszy - 2 części wody i odstaw do wystygnięcia. Większość z nas uważa, że przygotowanie dobrej kaczki wymaga nie lada zdolności kulinarnych i po prostu z niej rezygnuje. Zawiń w folię bądź przełóż do naczynia z pokrywką i włóż do lodówki na ok. 2 godz.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://doprawionefantazja.blogspot.com/2016/01/kaczka-nadziewana-kasza-gryczana.html