Spód Wykonanie: Składniki: Spód - 200 g herbatników - 5 łyżek masła orzechowego - 2 łyżki kakao - 700 g sera białego mielonego - 250 g mascarpone - 4 jajka - 200 g śmietany 18% - 130 g cukru pudru - 1 budyń waniliowy - 2 łyżki mąki pszennej - 100 g masy krówkowej z puszki - ok, 3/4 szklanki orzeszków ziemnych - 1/2 łyżeczki soli - kuleczki zbożowe w czekoladzie Wykonanie: Na serio: lekko chrupiący spód z dodatkiem masła orzechowego, bardzo delikatna niezbyt słodka masa serowa i zaskakujący wierzch składający się z masy kajmakowej i solonych orzeszków, to bardzo smakowite połączenie. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy 120 minut. Sernik z solonymi orzeszkami Czas wykonania: 180 minut Proporcje na formę o średnicy 20 cm Składniki: Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając, a na koniec wsypujemy budyń i mąkę pszenną. Do miski wkładamy ser, mascarpone, śmietanę i cukier puder, mieszamy mikserem na małych obrotach. Orzeszki wsypujemy na suchą patelnię, dodajemy sól i prażymy je, aż zaczną pachnieć. Gdy będzie letni wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.