Piernik na kefirze (bez jajek)

Karolina
Ciasta
07.03.2017 19:35
Piernik na kefirze (bez jajek)

Składniki: - 2,5 szklanki mąki - 1,5 łyżeczki sodki - 5 łyżek oleju - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 1,5 szklanki kefiru (około 330 g) - 3 łyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego lub innego - 1-2 łyżki przyprawy do piernika Polewa: - 100 g czekolady gorzkiej - 100 g śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy ( nie miksować zbyt długo). Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Piernik bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a ponadto zawsze się ładnie upiecze. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy o wymiarach ok. 25x28.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://talerzprzyjemnosci.blogspot.com/2015/11/piernik-na-kefirze-bez-jajek.html