Sałatka ze szpinakiem i kozim serem

Ewelina
Sałatki
28.12.2015 14:54
Sałatka ze szpinakiem i kozim serem

Składniki: na 2 porcje 400 g szpinaku 200 g sera koziego (można podmienić na ser pleśniowy) 100 g orzechów włoskich 2 gruszki sos miodowo-musztardowy: 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka płynnego miodu sok z 1/2 cytryny szczypta soli, szczypta pieprz Wszystkie składniki na sos umieszczam w szczelnym słoiczku, zakręcam i mocno potrząsam, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiam na bok. Jeżeli nie lubicie sera koziego możecie podmienić go na ser pleśniowy, nie pomijajcie także dodatku prażonych orzechów włoskich, bowiem to właśnie one nadają sałatce niepowtarzalnego smaku. Bardzo często serwuję ją na drugie śniadanie czy jako dodatek do kolacji, świetnie sprawdzi się także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Sałatkę można także spakować w pojemnik i zabrać ze sobą na wynos np. do pracy. Przemycam w nich posiłki przygotowane w domu, aby w pracy podczas przerwy cieszyć się smacznym jedzeniem. Liście szpinaku myję i osuszam, gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w plastry, a ser kozi w kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.tysiagotuje.pl/2015/11/saatka-ze-szpinakiem-serem-kozim-i.html