Sałatkę układam warstwowo w wysokiej misce zaczynając od dołu: białko cebula pierwsza puszka tuńczyka połowa kukurydzy majonez (tyle, aby pokrył kukurydzę) majonez przyprószam pieprzem 2/3 sera żółtego druga puszka tuńczyka ogórek druga połowa kukurydzy majonez (tyle, aby pokrył kukurydzę) majonez przyprószam pieprzem żółtko reszta sera żółtego Sałatkę należy przechowywać w lodówce pod przykryciem, aby nie zeschła się z wierzchu. Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo (osobno białka, osobno żółtka) 1 duża czerwona cebula 2 puszki tuńczyka (w sosie własnym ok. 2 x 150 g) 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki korniszony ok.100-150 g sera żółtego majonez czarny pieprz Ogórka i cebulę kroję w kostkę, tuńczyka i kukurydzę odsączam z zalewy, a ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem świetnie sprawdzi się na domowej imprezie lub jako przekąska na Świątecznym stole. Sałatka jest pyszna, ciekawie prezentuje się na stole, a najlepiej smakuje na drugi dzień.