Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Ewelina
Zapiekanki
28.12.2015 14:37
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Składniki: na duże naczynie żaroodporne ok. 4 solidne porcje lub 6 mniejszych ok. 400-500 g makaronu świderki 500 g mięsa mielonego (zazwyczaj biorę wieprzowo-wołowe) 500 g zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) 400 g pieczarek 150 g sera żółtego (Np. Edamski, Gouda) 2-3 cebule 2-3 łyżki oliwy 2 opakowania Fix Knorr do spaghetti bolognese Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu, następnie odcedzam go, przelewam zimną wodą i pozostawiam do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną cebulę (w kostkę lub w piórka) kiedy się zeszkli dodaję mięso mielone, całość smażę kilka minut do momentu, aż mięso straci swoją surowość. Poniżej znajdziecie oryginalny przepis według którego razem z mamą robimy tę zapiekankę, zawsze z takiej samej ilości składników w dużym naczyniu żaroodpornym (nigdy niczego nie podmieniam i nie pomijam). Na dno wykładam makaron, na to 2/3 mięsa, cebuli i sosu, dokładnie rozprowadzam po całej powierzchni makaronu. Na tę ilość składników zawsze wybieram duże i wysokie naczynie żaroodporne, którego dno i boki delikatnie smaruję masłem. Następnie dodaję wodę wraz z Fixami według przepisu na opakowaniu. W między czasie oczyszczam pieczarki i kroję je na mniejsze kawałki (plastry, półplastry lub kostka). Całość można przygotować wcześniej i już złożoną zapiekankę wstawić pod przykryciem do lodówki, a kiedy tylko będzie potrzeba rozgrzewamy piekarnik i danie robi się praktycznie samo. Jest to idealne danie zarówno na obiad jak i na imprezę. Zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym, fasolką szparagową i pieczarkami gości w naszym domu już od wielu lat. Sos powinien dobrze połączyć się z mięsem oraz cebulą, najlepiej kiedy będzie dość gęsty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.tysiagotuje.pl/2015/11/zapiekanka-z-makaronem-i-miesem-mielonym.html