P.S. Chlebek oczywiście krojony na ciepło :D 750 gramów mąki pszennej 1 - 1,5 łyżeczki soli 25 gramów drożdży 0,5 łyżeczki cukru 2 szklanki wody troszkę cieplejszej niż temp. ciała 1 łyżka oleju dodatkowo: 0,5 garści mąki pszennej do podsypania Wieczorem do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wlewamy olej oraz rozkruszamy drożdże. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na około 25 minut przed zagniataniem, potem wyjmujemy je z miski i zagniatamy na lekko podsypanym mąką blacie. UWAGA: Tuż przed pieczeniem chlebek posmarowałam wodą w temp. pokojowej i posypałam mąką, możecie posypać go również ulubionymi ziarenkami (zamiast mąki).
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/12/chleb-w-garnku-pieczony.html