SKŁADNIKI: - szklanka żytniej mąki pełnoziarnistej - 1/2 szklanki ciepłej wody - marchewka - 75g ugotowanej ciecierzycy - kawałek imbiru - łyżeczka czarnuszki - przyprawy: pieprz ziołowy WYKONANIE: - mąkę mieszamy z wodą, dokładnie ugniatamy, przekładamy na blat i wałkujemy - z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką okrągłe placuszki - cieciorkę blendujemy, marchewkę oraz imbir trzemy na tarce na małych oczkach - zblendowaną cieciorkę mieszamy ze startą marchewką, imbirem i przyprawami - nadziewamy każdy placuszek (łyżeczka nadzienia), zalepiamy rogi, formujemy pierogi - pierożki wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy ok 8 min Pełnoziarniste pierogi z marchewką i cieciorką Pyszne pierożki z pełnoziarnistej mąki żytniej z nadzieniem z marchewki i cieciorki. Nie często dostajemy przyzwolenie na takie zachowanie, więc nie było mowy o nieskorzystaniu z możliwości.