Torcik makowy

Dagmara
Ciasta
27.12.2015 19:41
Torcik makowy

Składniki na blaty 18 cm: 6 jajek, białka oddzielone od żółtek 200 g cukru 200 g mielonego maku 2 i 1/2 łyżki kaszy manny + trochę do posypania formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem: 500 ml tłustego mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 całe jajko 2 żółtka 300 g masła 150 g cukru pudru garść rodzynek, sparzonych wrzątkiem Gotową masę dzielimy na 3 równe części, do dwóch z nich dodajemy rodzynki i mieszamy. Nakrywamy folią aluminiową, tak aby dotykała wierzchu budyniu (dzięki temu nie powstanie kożuch) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia - ja wystawiłam na balkon żeby było szybciej :) Masło ucieramy aż się spieni, dodajemy cukier puder, a następnie łyżka po łyżce dodajemy masę budyniową. WYKOŃCZENIE: Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy pierwszą częścią masy z rodzynkami. Dodatkowo: masło do wysmarowania formy ozdoby z czekolady lub cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W misce łączymy szklankę mleka, jajko, żółtka, cukier z wanilią i budyń. Stopniowo dodajemy mak wymieszany z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Wyciągamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrawamy na 3 równe blaty. KREM: Gdy wszystkie składniki się połączą, a masa konsystencją będzie przypominać budyń, zdejmujemy z ognia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/12/torcik-makowy.html