;) Składniki: 700g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka octu balsamicznego 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól pieprz Cebulę kroimy w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki. Śledzie można zrobić 2 dni wcześniej, zapakować w słoiki a na Wigilię będą idealne! Śledzie moczymy w wodzie przez około 6-8 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Na pewno wrócę do nich w święta i nie tylko ;) Was też zachęcam :) Jakiś czas temu zrobiłam kilka rodzajów śledzi na kolację, tak żeby popróbować przed świętami, co będzie nam najlepiej smakowało. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut.