Myślę, że swym bielutkim kolorem idealnie wpasuje się w świąteczną atmosferę ;) Polecam! ;) Blacha 25cm x 30cm Składniki: - Kruche blaty: - 0,5kg mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 2 jajka - 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% - 125g margaryny- rozpuścić i wystudzić - łyżka mąki ziemniaczanej - 0,5 łyżeczki amoniaku - cukier waniliowy - Masa: - 3 szklanki mleka - szklanka gęstej śmietany 18% - 3 jajka - szklanka cukru - 2 cukry waniliowe - 250g margaryny - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Każdą z nich rozwałkowujemy, układamy w blasze na papierze do pieczenia i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach. Kruche placki pod wpływem masy budyniowej zamieniają się w delikatną i rozpływającą się w ustach całość. Ciasto Aniołek Jest to jedno z moich pierwszych ciast jakie udało mi się upiec, gdy zaczynałam się uczyć pieczenia. Trzeba uważać, żeby nie przepiec zbytnio blatów, bo wtedy nici z efektu białego i puszystego ciasta ;) Oczywiście blaty pieczemy jeden po drugim i studzimy. Przepis widnieje w moim starym, rozpadającym się zeszycie, często do niego wracam, bo ciasto jest bardzo proste i przyjemne do wykonania. - Dodatkowo: - wiórki kokosowe Kruche blaty: Składniki na kruche blaty mieszamy razem i zagniatamy gładkie ciasto. Masa: Mleko umieszczamy w garnuszku razem z cukrem, cukrem waniliowym i posiekaną margaryną. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlewamy mieszaninę.