Manty po kazachsku

Kasia
Dania mączne
16.12.2015 19:09
Manty po kazachsku

40 minut Czas gotowania 50 minut Czas całkowity 1 godzina 30 minut Autor: Ulubione Przepisy Kategoria: Obiad Kuchnia: Kuchnia kazachska Liczba porcji: 5 Składniki ok. 600 g mąki pszennej tortowej 150 g mleka 2 jajka ½ łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa wołowego 2 cebule 1½ łyżeczka soli świeżo-mielony pieprz ½ łyżeczki mielonej kolendry Sos: 300 g pieczarek 1 marchewka 2 ząbki czosnku ok. 70 g koncentratu pomidorowego ½ szklanki wody sól pieprz Instrukcja wykonania Mięso wymieszać z bardzo drobno posiekaną cebulą. Na każdym placku układać po łyżce mięsa i sklejać tak jak na zdjęciu (najpierw środek, później górę i dół, a następnie rogi). Okazało się, że prawdziwe manty po kazachsku powinny mieć inny kształt, a do tego powinny być faszerowane wołowiną lub baraniną – w żadnym wypadku wieprzowiną. Ciasto porcjami, cienko rozwałkowywać a następnie wykrawać z niego dużym kubkiem okrągłe placki (tak jak na pierogi). Nie ukrywam, napracować się troszkę trzeba – tak jak z pierogami (a może nawet bardziej, ponieważ czas gotowania jest zdecydowanie dłuższy), ale warto. Na wierzchu ułożyłam siatkę (która w oryginale ma chronić kuchnię przed pryskającym z patelni tłuszczem) i posmarowałam ją oliwą. Fajne ciasto, aromatyczne mięso bez zbędnych dodatków, pyszny rosołek wypływający ze środka oraz pieczarki z marchewką na wierzchu. Tak przygotowane manty partiami gotować na parze po około 20 minut. Na tak przygotowaną siatkę układałam manty, które następnie przykrywałam drugim garnkiem. Gotować, aż warzywa zmiękną i z patelni odparuje nadmiar wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ulubioneprzepisy.com/2015/12/15/manty-po-kazachsku/