Pieczony boczek w ziołach

Agata
Przekąski
16.12.2015 19:39
Pieczony boczek w ziołach

Czas przygotowania: 10-14 godzin Składniki: 1000-1200 g boczku wieprzowego ze skórą 5 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki cząbru sól morska siatka wędliniarska Wykonanie: Czosnek obieramy, kroimy ząbki na pół lub na ćwiartki. Boczek wkładamy do szklanego naczynia, w którym będzie pieczony i odstawiamy w chłodne miejsce na 8-12 godzin. Jeśli będziecie chcieli go zawinąć tak jak ja w roladę, to trzeba wybrać cienki i w miarę długi kawałek mięsa, żeby dał się zrolować. Bohaterem wpisu jest boczek, wydaje mi się, że w najbardziej klasycznym wydaniu, czyli pieczony w ziołach. Ostrym czubkiem noża robimy w nacięcia (od wewnętrznej strony) i wpychamy w nie kawałki czosnku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy do niego boczek w przykrytym naczyniu i pieczemy przez 80 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/pieczony-boczek-w-zioach.html