Proporcje na formę 12 x 20 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 60 g migdałów 60 g orzechów laskowych 100 g pistacji 80 g suszonych wiśni suszonych wiśni 170 g płynnego miodu 100 g cukru 1 białko szczypta soli kilka herbatników Wykonanie: Pistacje, migdały i orzechy prażymy na suchej patelni. W garnuszku podgrzewamy miód z 90 g cukru, mieszamy aż się cukier rozpuści i gotujemy na malutkim ogniu przez 20 minut. Formę skrapiamy wodą i wykładamy folią spożywczą, tak aby wystawała z formy na tyle, żeby potem można było nią zawinąć nugat. U nas nie ma takiej świątecznej tradycji, ale w tym roku postanowiłam to zmienić i na moim stole, wśród innych słodkości pojawi się właśnie nugat. W czystej misce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pozostałe 10 g cukru. Jeśli jest rzadsza przekładamy ją z powrotem do garnuszka i na bardzo małym ogniu odparowujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy masa będzie twarda wyjmujemy ją z folii, odwijamy z folii i kroimy. Masę z wierzchu też można przykryć herbatnikami, wtedy będzie się mniej kleić.