Tort z borówkami amerykańskimi

Paulina
Ciasta
15.12.2015 20:33
Tort z borówkami amerykańskimi

Składniki Składniki na blaty 190 g mąki 130 g masła w temperaturze pokojowej 80 g cukru 1 jajko w temperaturze pokojowej 2 żółtka w temperaturze pokojowej 150 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Krem śmietanowy do przełożenia blatów 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 150 g borówek amerykańskich/jagód Krem maślany do zewnętrznej dekoracji 3 białka 150 g cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej szczypta soli Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 90 minut Czas gotowania Czas oczekiwania 15 minut 180 ºC Tort z borówkami amerykańskimi Print Recipe Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 90 minut Czas gotowania Czas oczekiwania 15 minut 180 ºC Dzięki temu przygotowana dekoracja nie traci ani trochę na swoim uroku, a to przecież jeden z wyznaczników udanych wypieków :) Tort z borówkami amerykańskimi, na który przepis znajdziecie poniżej, wyszedł na prawdę bardzo smaczny, jednak winna Wam jestem jeden komentarz. Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 90 minut Czas gotowania Czas oczekiwania 15 minut 180 ºC Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 90 minut Czas gotowania Czas oczekiwania 15 minut 180 ºC Gdy ziarenka cukru są już niewyczuwalne (najlepiej sprawdzić to palcami), misę zdjąć z kąpieli i ubić białka na bardzo gęstą bezę (ubijać przez około 8 minut). ) Tort z borówkami amerykańskimi, czy jak kto woli z jagodami, przełożony bitą śmietaną i udekorowany kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej. Jeżeli będę jeszcze kiedyś robić podobny tort w tak małej formie to przygotuję krem maślany z połowy proporcji i postaram się wymyślić inny sposób dekoracji. Do naczynia z masą maślaną dodać około 1/3 mąki, dokładnie wymieszać, następnie dodać 1/2 mleka i ponownie wymieszać. Jeden z blatów nasączyć ponczem, położyć na wierzch połowę bitej śmietany i posypać połową borówek. Ponadto 100 g borówek amerykańskich/jagód do dekoracji Porcje: forma o średnicy 18 cm W misie miksera umieścić masło (koniecznie w temperaturze pokojowej) i cukier. Okazało się, że na brzegach było stozunkowo zbyt dużo ciężkiego kremu jak dla tak małego ciasta. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec posypać borówkami lub ułożyć je w wymyślny sposób. Po wyciągnięciu z piekarnika blaty i studzić na kratce. Trzymając tylkę prostopadle do powierzchni ciasta, wyciskać kleksy z kremu poruszając tylkę okrężnym ruchem. Okazało się, że wspomniany krem maślany jest niezwykle prosty w przygotowaniu i doskonale zachowuje swoją konsystencję.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.ciastkowylab.pl/przepisy/tort-z-borowkami-amerykanskimi/