: Składniki: - Karp cały patroszony - oliwa z oliwek (tutaj użyliśmy oliwy z oliwek z różanym pieprzem i liściem laurowym) - pieprz i sól do smaku - ostra czerwona papryka - płatki owsiane- jedna garść - 20 g pora - sok z połowy cytryny - jedna cebula - 20 g selera - 15 g masła - świeży koperek - 30 ml mleka - 4 ząbki czosnku Do dekoracji: - plastry cytryny - świeży rozmaryn Przygotowanie: Karpia przygotować do pieczenia, pozbyć się łusek i skrzeli; dokładnie wypłukać. Więc choć karp, jako ryba znany był Polakom już w XII wieku i owszem był jadany na co dzień, to na stołach wigilijnych jako najważniejsze danie pojawił się dopiero jako remedium braków na świąteczne zapotrzebowanie w latach 50-tych ubiegłego wieku. Każde dziecko zapytane o to skąd wziął się karp na naszym wigilijnym stole, odpowiada, iż jest to wielowiekowa tradycja, gdyż takie historie słyszy przecież każdy z nas przy najważniejszej kolacji w roku. Wedle faktów udostępnionych przez prasę komunistyczną z lat 50-tych zeszłego stulecia okazuje się, że to właśnie wtedy nasz tradycyjny karp pojawił się na naszych wigilijnych stołach. W nurcie wrzucania przepisów, aktualizujemy również przepisy świąteczne, które niedawno za nami, a czujemy się jakby były wieki temu, tu nasuwa się niesamowita ciekawostka odnośnie tradycji naszego polskiego karpia. Rybę następnie polewamy odrobiną mleka i zostawiamy na kolejne 20 minut, po czym skraplamy sokiem z cytryny. Musimy pamiętać, że Karp ma dużo cholesterolu, więc jest niewskazany dla osób mających problemy z ciśnieniem, krążeniem krwi, czy dla cukrzyków. Natrzeć karpia z wierzchu i w środku: oliwą z oliwek, solą i pieprzem, czerwoną papryką. Był rybą tanią, łatwo dostępną, łatwą do hodowania i idealnie przyjął się we wczesnym PRL, zajmując miejsce królującego wcześniej na polskich stołach solonego śledzia. My jednak nie wątpimy, że dobrze przyrządzony karp jest idealnym królem stołu, a jako ryba jest wyśmienity. Na własnej skórze przetestowaliśmy przepis na pieczonego karpia. Przygotowujemy farsz Na patelnie udusić por i cebulę oraz seler z przyprawami. Łuska karpia, zostawiona na stole, miała symbolizować bogactwo dla całej rodziny.