Tak przygotowane uszka wrzucać na wrzątek, poczekać aż wypłyną na powierzchnię i gotować od tego czasu przez około 3 minuty. Na farsz - 350 g kapusty kiszonej - 30 g grzybów suszonych - 2 ziela angielskie - 1 liść laurowy - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz do smaku Na uszka - 200 g mąki pszennej - 1 jajko - ok. 70 ml ciepłej wody - 1 łyżka oleju - szczypta soli Ciasto cienko wałkować i podzielić na kwadraty o boku długości około 3 - 4 centymetrów (można wykrawać też kółka przy pomocy kieliszka). Warto przygotować je trochę wcześniej i zamrozić, bo potem może zabraknąć nam czasu, kiedy będziemy znacznie bardziej pochłonięci sprzątaniem mieszkania i przygotowywaniem innych potraw. Uszka do barszczu Na wigilijnym stole nie może zabraknąć oczywiście uszek do barszczu. Zwykle jadamy je z kapustą i grzybami i na takie właśnie podaję przepis. Ja poczekałam, aż wypłyną na powierzchnię wody i od razu je wyjmowałam. Wartość odżywcza 1 porcja = 10 uszek do barszczu |100 g||1 porcja| |Wartość energetyczna||146 kcal||132 kcal| |Białko||4,3 g||3,9 g| |Tłuszcz||2,6 g||2,4 g| |Węglowodany||25 g||22,6 g| Jest z nimi troszkę pracy, ale warto mieć tego dnia uszka przygotowane samemu, bo jak wiadomo takie są najlepsze. Kiedy się zmrożą, można przesypać je do jednego woreczka i wstawić z powrotem do zamrażalnika. Odłożyć je na około 15 minut, przykryte ściereczką. Kolejno układamy uszka na desce, tak aby się nie dotykały i wstawiamy do zamrażalnika.