Muffinki marchewkowe z drażetkami M&M's

Ana
Ciasta
15.12.2015 19:14
Muffinki marchewkowe z drażetkami M&M's
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

- 4 jajka,

- 5-6 szklanek startej marchewki (ok. 6-7 sztuk marchewek),

- 1 szklanka oleju,

- 2 szklanki mąki,

- 1 i 1/2 szklanki cukru,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,

- 2 łyżki kakao,

- ewentualnie 2 łyżki przypraw korzennych do piernika,

- szczypta soli,

- 1/2 szklanki rodzynek,

- 1/2 szklanki pestek słonecznika/orzechów włoskich/migdałów/orzechów laskowych.

- 1 opakowanie drażetek czekoladowych M&M's (ok. 100 g myślę, że wystarczy).

polewa:

- 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao),

- 2 łyżki masła.

Przepis

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, odrobinę soli. Wszystko mieszamy. Marchewkę trzemy na tarce na dużych oczkach (czym więcej marchewek tym lepiej, ciasto będzie bardziej wilgotne). Rodzynki zalewamy wrzątkiem, aby zmiękły. Do ciasta dodajemy startą marchewkę oraz dodatki: pestki słonecznika (ew. pokrojone orzechy), rodzynki (zalane wcześniej gorącą wodą i przecedzone). Wsypujemy kakao i ewentualnie przyprawy korzenne. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy olej, ponownie delikatnie mieszamy. Blaszkę do muffinek (z 12 otworami), wykładamy papilotkami. Wylewamy po 2 łyżki ciasta (na mniejsze muffiny), do środka wrzucamy kilka drażetek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180°C, pieczemy ok. 20-30 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy muffinki, studzimy. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę z 2 łyżkami masła. Babeczki smarujemy czekoladą. Na jeszcze nie zastygniętą czekoladę wciskamy drażetki. Polecam także wersję bez czekolady (w jeszcze miękkie muffiny wciskamy drażetki np. namoczone w roztopionej czekoladzie, aby lepiej trzymały się babeczek). Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną