SKŁADNIKI: (na formę ok 22x33 cm) herbatniki (na 4 warstwy, u mnie wyszła 1 duża podwójna paczka + kilka ciastek z kolejnej) 1 puszka masy krówkowej (u mnie z Gostynia) 600 ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix (można pominąć) 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny 50 ml wody Warstwa jabłkowa: 1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych) 1/3 szkl wody 1/3 szkl cukru 1 galaretka pomarańczowa 1. Warstwa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tartce (na grubych oczkach), przełożyć na patelnię lub do garnka o grubszym dnie, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpadną. Odstawić do wystudzenia. 2. Żelatynę zalać zimną wodą (w małym rondelku), odstawić do napęcznienia, a następnie ciągle mieszając podgrzać, aż się rozpuści (nie dopuszczając do zagotowania!). 3. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fix. 2-3 łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. 4. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Przełożenie (od dołu): 1. Herbatniki 2. Wyłączyć grzanie, dosypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Połowa masy śmietankowo-krówkowej 6.