Bardzo polecam… Cake pops – ciastka na patyku BAŁWANKI Składniki na około 25-30 sztuk: 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500-600g ciasta biszkoptowego (użyłam czekoladowego, wilgotnego piernika; możemy użyć muffinek, babeczek) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu około 400-500g białej czekolady dobrej jakości lub kuwertury (dobrej polewy czekoladowej) 25-30 patyczków do ciastek na patyku perełki cukrowe, np. Dr.Oetker – polecam, są miękkie i delikatnie owocowe małe ciasteczka na spód kapeluszy pianki marshmallow troszkę pomarańczowego lukru plastycznego czarny barwnik spożywczy w żelu lub czarny pisak jadalny 1. Ciasto zemleć w blenderze na piasek (użyłam piernik czekoladowy z keksówki 25x12cm, czyli ciasto z blaszki 18x18cm). 2. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i przyprawami na kremową masę. Gdy lizaki są zimne, to czekolada będzie szybko zastygać, więc wtedy od razu lizaki posypujemy kolorowymi perełkami lub umieszczamy na nich inną dekorację. Następnie patyczki maczamy w czekoladzie i wbijamy w kulki (od góry), dzięki czekoladzie ciasto nie będzie się zsuwało z patyczków. 3. Z masy formujemy w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Rozpuścić na parze pozostałą czekoladę (można również w mikrofalówce, ale proszę uważać, żeby nie przypalić). Dodać do niego rozkruszone ciasto i dokładnie wymieszać, można rękoma (proszę okruchy dodawać stopniowo, jak ciasto jest bardziej suche wtedy można go dodać mniej). 4. Rozpuszczamy troszkę czekolady (około 4-5 kostek) na parze. 8. Na końcu, przy pomocy czarnego barwnika spożywczego i cienkiego pędzelka, malujemy uśmiechy bałwanków.